Lene har hjulpet mennesker hele sit liv. Nu hjælper hun i FriSes selvhjælpsgrupper
I over 35 år har Lene Johanneson hjulpet voldsudsatte kvinder og børn i sit arbejde på et kvindekrisecenter. I dag er hun pensionist og frivillig i frivilligcentrene i Helsingør og Allerød.
“Det frivillige job fandt mig. Efter jeg havde holdt et foredrag i Frivilligcentret Helsingør, blev jeg spurgt, om jeg ville være med til at lave nogle selvhjælpsgrupper. Det ville jeg gerne.”
I selvhjælpsgrupperne fungerer Lene som holdleder. Hun er med til at danne selvhjælpsgrupperne og tale med borgerne. Det er hun blevet klædt godt på til ved at deltage i FriSes kurser. Lene fortæller, at hun bruger de koncepter, hun har lært af kurserne. Det giver en god struktur i samtalerne.
“Jeg kan godt lide, at der er et nyt emne til hver gang, som man taler ud fra. På den måde kommer man hele vejen rundt og får belyst flere problemstillinger, som den enkelte har. Alle får mulighed for at tale om deres liv og situation.”
“Som frivillig hjælper man der, hvor det offentlige ikke slår til”
Lene håber på at kunne hjælpe andre til at få det bedre.
“Særligt fordi man som frivillig går ind og hjælper der, hvor det offentlige ikke slår til. Eller hvor de ikke har ressourcer til at hjælpe. Så er det ekstra tilfredsstillende at kunne gå ind og sige: ‘Wow, her gjorde jeg en forskel.’”
Som frivillig vil hun gerne skabe håb og livsmod hos dem, der er med. Hun vil bryde den isolation, de sidder i.
“Uanset hvilken problemstilling vi står i, skaber det en isolation fra omverdenen. Folk vil ikke blive ved med at høre om de samme problemer. De tænker: ‘Kom dog videre. Lad være med at soppe rundt i det, du altid har gjort.’ Så det at de får et rum, hvor de kan fortælle om deres historie og situation med nogen, der er ligestillede, giver så meget og skaber en slags livsmod.”
Selvhjælpsgrupperne ville ikke køre uden de frivillige
Dem, der kommer i selvhjælpsgrupperne, har typisk få ressourcer. Derfor er det vigtigt med frivillige. Selvhjælpsgrupperne ville ikke køre uden frivillige facilitatorer, fortæller Lene.
“Nogle mennesker er faktisk glade for, at man kommer uden at få løn. At man ikke er ansat af det offentlige, men gør det af egen fri vilje. Hvis man ovenikøbet bager en kage til dem, bliver de simpelthen så glade. Det kan jo også være en tilfredsstillelse for en selv.”
Lene opfordrer til at blive frivillig. Men det er også afgørende at deltage i FriSes kurser, fordi de giver et sikkerhedsnet, så man føler sig rustet til at hjælpe andre.
“Og så famler man måske lidt. Men det sker der ikke noget ved. Gør det alligevel og oplev den glæde det er at kunne hjælpe andre. Det at man får et nyt socialt fællesskab med nogle mennesker, man måske aldrig ville møde ellers.”
Om FriSes Selvhjælpsgrupper
FriSes selvhjælpsgrupper er et sted, hvor mennesker kan mødes og tale med andre, der står i samme livssituation som dem selv. Grupperne bliver faciliteret af frivillige, der sætter trygge rammer for samtalerne.
Læs mere her.