Nadja har dedikeret sine kræfter til Ventilen i Århus
Tanja fra Frivillig Fredag har endnu en gang skrevet et skønt indlæg om en af de mange fantastiske frivillige, som findes i det ganske land. Læs med i nedenstående.
Nadja, en 27-årig frivillig, har dedikeret sine kræfter til Ventilen Aarhus, Ventilen Danmarks lokalafdeling – et mødested for unge. Hendes frivillige arbejde begyndte for to år siden, og i øjeblikket fungerer hun som forperson for afdelingen. Oprindeligt er Nadja fra Kolding, hvorefter hun flyttede til Odense for at læse sin bachelor. Da corona rasede var Nadja på udveksling i Spanien og vendte tilbage til Danmark da anden bølge ramte. Isolationen medført af corona og bachelor-skrivning fik hende til at føle sig ensom, hvilket ledte hende til at søge efter frivillige jobmuligheder i Århus. Her opdagede hun Ventilen og deres mål om at bekæmpe ensomhed vækkede en interesse i hende.
Et voksende engagement ledte til ansvarsområder
Nadja begyndte som en “almindelig” frivillig i Ventilen, men hendes engagement og lidenskab voksede hurtigt, og hun kunne ikke slippe det. Hendes ansvarsområder har spændt fra PR-ansvarlig, hvor hun styrede sociale medier som Facebook og Instagram, til andre opgaver, der matchede hendes interesser og færdigheder. Ventilen tilbyder forskellige muligheder for frivillige og fungerer som en selvstyrende organisation, der håndterer alt fra økonomi til vagtplanlægning og uddannelse af frivillige. Nadja fortæller bl.a.:
“Jeg synes min frivillighed er meget todelt: Den ene del er for den udvikling, jeg kan se hos de unge. Det er den ene del, og den anden del er det fællesskab, jeg er en del af og er med til at skabe med de frivillige.”
For Nadja er fællesskabet i Ventilen afgørende. Hun finder mening og værdi ved at være en del af fællesskabet. Efter en vagt i Ventilen føler hun sig ofte mere energifyldt end før, og hun værdsætter det sociale og trygge rum, organisationen skaber for de unge. Udover at hjælpe de unge med at overvinde ensomhed har Nadja også dannet dybe venskaber med andre frivillige, som hun måske aldrig ellers ville have mødt. Fællesskabet i Ventilen fungerer som en stærk faktor, der holder de frivillige engagerede og har en positiv indflydelse på de unge, som ser dem som rollemodeller. Nadja fortæller:
“Det er jo noget, der føles godt. Jeg ved det ikke. Nu bliver det meget subjektivt i hvert fald. Det er noget, der giver mig mere end det tager fra mig.”
Den kontinuerlige udvikling har været givende
I sin rolle som forperson i Ventilen har Nadja oplevet en kontinuerlig udvikling. Hun er ansvarlig for at opretholde den gode kultur og bygge videre på det eksisterende fællesskab. Selvom udskiftningen af frivillige er naturlig, da mange er studerende eller har andre forpligtelser, har Nadja fokuseret på at fastholde engagementet og sikre, at Ventilen fortsætter med at trives. Hun har bemærket en øget opmærksomhed omkring Ventilen på grund af organisationens arbejde med at bekæmpe ensomhed og den generelle stigende opmærksomhed omkring problemet.
Nadja ser værdien i at gøre en forskel for de unge i Ventilen samtidig med at opbygge venskaber og et stærkt fællesskab blandt de frivillige. Hun finder glæde i at se de unge vokse, opbygge netværk samt udvikle deres selvtillid og selvværd. Den personlige udvikling hos de unge er en af de ting, der fastholder Nadja som frivillig.
Fællesskabet har en stor betydning
Fællesskabet, som hun er en del af som frivillig, er også af stor betydning for Nadja. Hun nyder at være en del af et fællesskab, hvor hun kan skabe relationer og samarbejde med de andre frivillige. Den mangfoldighed af baggrunde og erfaringer, som de frivillige bringer, bidrager til et berigende og inspirerende miljø. Nadja føler sig både som en del af en vennegruppe og som en del af et kollegialt fællesskab blandt de frivillige.
Med omkring 25 timers frivilligt arbejde om måneden, herunder vagter, forberedelse, planlægning og kommunikation med de andre frivillige, glæder Nadja sig altid til at være frivillig. Hun oplever, at hendes frivillige arbejde giver hende mere energi, end det tager fra hende.
Nadja fremhæver vigtigheden af forventningsafstemning, både med de unge brugere og de frivillige. Hun understreger betydningen af at skabe et trygt og åbent rum for de unge, hvor de føler sig velkomne og kan åbne op. Organiseringen og planlægningen i Ventilen sigter mod at imødekomme brugernes ønsker og behov.
Frivilligt arbejde kan have en betydelig indflydelse
Nadja mener, at frivilligt arbejde kan have en betydelig indflydelse på samfundet og omverdenen. Hun ser Ventilen som et vigtigt mødested, hvor unge kan finde støtte og fællesskab, selvom det kan være svært at erkende og tale om ensomhed. Ventilen repræsenterer en værdifuld ressource, der kan gøre en forskel i de unges liv og bidrage til deres personlige udvikling.
Selvom Nadja er glad for sit frivillige arbejde, håber hun på et tidspunkt at der ikke længere vil være behov for en organisation som Ventilen, fordi ensomhed ikke længere er et udbredt problem. Hun bemærker også, at mange af de unge brugere, der oplever forandring og udvikling hos Ventilen, senere bliver frivillige andre steder, hvilket hun finder fantastisk.
Samlet set er Nadjas frivillige engagement drevet af hendes ønske om at gøre en forskel i de unges liv, se dem vokse og opnå en følelse af mening og værdi. Hun nyder også fællesskabet og det kollegiale samarbejde med de andre frivillige.