Skip links

Socialrådgiverstuderende frivilligt engageret: Skaber fællesskab for sårbare unge

Noha er 22 år gammel og studerer socialrådgiveruddannelsen. Hver mandag er Noha frivillig i Egåhus, som en del af mentorprojektet Bindeleddet. Egåhus er forsorgshjem, der tilbyder midlertidige ophold for primært unge hjemløse mellem 18 og 30 år.

Noha’s motivation for at være frivillig er at hjælpe udsatte borgere, og hun er særligt interesseret i at hjælpe udsatte unge. Hun føler det er vigtigt, at alle mennesker, uanset om de har sociale problemer eller nedsat psykisk trivsel, anerkendes som dem de er og inddrages i fællesskaber og aktiviteter. Hun har altid haft dette mindset.

Noha’s første møde med Egåhus og Bindeleddet var kærlighed ved første blik. Hun følte, det var det helt rigtige sted for hende.

Jeg søgte bare rundt på Frivilligjob.dk, første gang jeg skulle finde et frivilligt arbejde. Så fandt jeg Egåhus og blev bare helt in love. Det var bare det helt rigtige at være frivillig der.

Hun ønsker at skabe et fællesskab med de unge, og de mødes hver mandag for at lave forskellige fælles aktiviteter, som brætspil, ture til bowlinghallen eller stranden og meget mere. Organisationens mål er, at hun på et tidspunkt skal matche med en af beboerne fra Egåhus og blive mentor, men dette er blevet udskudt på grund af hendes travle tidsplan med studie og arbejde.

Hun oplever de unge som meget åbne og taknemmelige for deres tilstedeværelse. De glæder sig til mandag, hvor de ved, at Noha og de andre frivillige kommer og laver aktiviteter sammen med dem. Noha føler, at frivillighed giver hende noget andet end hendes job – det er en aktivitet, hvor tiden gerne må gå langsommere, fordi hun virkelig nyder at være der og være sammen med de unge. Noha oplever at de unge også finder hendes tilstedeværelse og frivillige virke som en fast del af deres rutine:

De ved vi er der hver mandag og hvis jeg så ikke er der en mandag, så undrer de sig. Og spørger efter mig. Når jeg så kommer den efterfølgende mandag, er de meget nysgerrige på hvorfor jeg ikke var der. De kan godt sige ”Vi ventede på dig. Vi er vant til du er her om mandagen”

Hun ser frivillighed som en mulighed for at udvikle sig som person og lære, hvordan man interagerer med forskellige typer af mennesker, især med de unge på Egåhus. Hun lærer, hvordan man skal håndtere forskellige personligheder og tilpasse sin tilgang til hvert enkelt individ. De pædagogiske kompetencer, hun får gennem frivilligt arbejde, kan også være nyttige i hendes fremtidige karriere som socialrådgiver.

Noha’s motivation for at være frivillig er ikke primært drevet af CV-boosting, selvom hun anerkender, at det kan være en positiv sideeffekt. Hun ønsker at lave noget, der har tilknytning til hendes studie og hendes fremtid. Hun har altid haft et ønske om at hjælpe og udvikle sig som person, og frivillighed giver hende mulighed for begge dele.

Da jeg fx søgte ind på socialrådgiveruddannelsen, der var mit verdenssyn anderles end det er i dag. Jeg har fået en bredere forståelse af livet.

Familien har ikke tidligere været frivillige, og Noha følte, det var hendes egen beslutning at blive frivillig, fordi hun var klar til det. Hun ønskede at komme i gang med noget meningsfuldt, og det at være sammen med de unge på Egåhus var det helt rigtige valg for hende.

Egåhus er blevet et hjem for mig. Altså hjem nummer 2.

Noha’s frivillige engagement har ændret hendes opfattelse af verden og samfundet. Hun har fået et mere nuanceret syn på livet og har større taknemmelighed for de små ting i sit eget liv. Arbejdet med sårbare unge har åbnet hendes øjne for de udfordringer, mange unge står overfor, og det har inspireret hende til at ville hjælpe og støtte dem. Hun har også lært at være ærlig og autentisk i sin tilgang til de unge, hvilket skaber et mere meningsfuldt forhold.

Hendes fremtidige mål er stadig at arbejde med unge mennesker efter endt uddannelse som socialrådgiver, og frivillighed har været en vigtig del af hendes rejse mod dette mål.

Kunne du også tænke dig, at være frivillig i Bindeleddet, så kan du ligesom Noha surfe lidt rundt på frivilligjob.dk og finde det helt rigtige frivillige job lige her

Du kan læse mere om Fonden Bindeleddet og dets arbejde her: https://www.bindeleddet.org/

Eller følge Bindeleddet på deres sociale medier:
Facebook
Instagram
LinkedIn