Skip links

Mohamed er frivillig i DFUNK

Han er begejstret for at være frivillig – og kommer fra Syrien

Mohamed Ali på 25 år er frivillig i DFUNK, som er Dansk Flygtningehjælps arbejde blandt unge. DFUNK arbejder for god integration for unge, der kommer til Danmark som flygtninge – præcis som Mohamed selv kom fra Syrien i 2014. Og der gik ikke lang tid, før han blev frivillig.‘Jeg mødte én på sprogskolen, som også kommer fra Syrien, som jeg blev rigtig gode venner med. Han fortalte mig om DFUNK, og han fortalte, at her kunne man møde nogle danskere. Jeg sagde ja, fordi jeg kunne blive bedre til dansk og måske kunne finde nogle danske venner’.

At mødes er den bedste integration

Arbejdet i DFUNK er meget meningsfuldt, og Mohamed er meget tydelig i, hvad han ser som ålet:‘Det er mødet mellem danskere og unge fra andre lande. Så vi kan lære hinanden bedre at kende. Det betyder meget, når vi lever sammen i Danmark.’ DFUNK holder både sociale arrangementer, hvor de tager på ture eller kan komme for at få hjælp til lektier, spille og hygge sig. De afholder også arrangementer, hvor ålet er at skabe større viden om, hvordan det er at leve i Danmark. Fx en introduktion til uddannelsessystemet og til sundhedssystemet, hvor det er muligt at stille alle de spørgsmål, man har.‘Der kommer rigtig mange, der gerne vil vide mere om de ting, for det kan være svært at forstå’ fortæller Mohamed.

Sproget er en nøgle

For Mohamed har hans frivillige arbejde været helt afgørende for, at han er glad for at bo i Danmark:‘Jeg synes, det er fantastisk at være frivillig! Jeg får en masse venner og en masse fællesskab.’ Ud over det sociale, så mener Mohamed at sproget er en nøgle til at blive godt integreret, og det har helt fra start været én af de store motivationsfaktorer for at blive frivillig:‘Det er meget svært at lære sproget, hvis man ikke har danske venner. Og det har jeg fået i DFUNK. Både venner fra Danmark og fra mange andre lande. 

Jeg vil bidrage

Det er et stort ønske for Mohamed at bidrage til samfundet, og han er lige nu i gang med en HF, så han kan få sin store drøm opfyldt om at blive pædagog.‘Jeg regner helt sikkert med at fortsætte som frivillig, også når jeg søger ind på pædagogseminariet. Det vil hjælpe mig til at få en god uddannelse i fremtiden, og jeg vil meget gerne have lov til at bidrage.’ Og for Mohamed er netop det med at bidrage, vigtigt:‘Når man bor i andet land, end der hvor man har sine rødder, føler man sig som en mere accepteret del af samfundet, når man er frivillig. Det er en tydelig måde at vise, at man er glad for Danmark og gerne vil være med til at gøre Danmark til et godt sted at være.’

Mohameds gode råd:

  • Du kan få et kæmpe netværk i det frivillige arbejde – bare mød op!
  • I en kvote 2 ansøgning til studie er det en stor fordel at have frivilligt arbejde
  • Ved at have frivilligt arbejde undgår man nemmere at føle sig uden for i Danmark.