Skip links

Præst om dagen og bartender om aftenen: Laura er frivillig bartender på Fairbar

Bitten fra Frivilligjob.dk har mødt præsten – og bartenderen – Laura over en kop kaffe til en samtale om frivillighed. Dét er der blevet denne fine artikel ud af. Artiklen omhandler bla., hvordan det er at kombinere præstegerningen med bartenderjobbet og om at finde et fællesskab, hvor man bliver anerkendt for lige præcis den, man er.

Kan øl godt rime på præst?
Til overstående spørgsmål kan man kun råbe: “JA!”. Og det er faktisk slet ikke noget nyt for Laura at lange øl over disken. Det har hun nemlig også gjort i sin studietid på teologi i Århus, hvor hun var en del af barudvalget som kaldes Theosbar (græsk: “Guds bar”). Theosbars mission er efter sigende at tage de besøgende tættere på himlen – og gerne med en øl i hånden 🙂
Netop en af de andre i Theosbar havde på et tidspunkt talt godt om Fairbar og var (og er stadig) også frivillig der. Derfor blev Laura enig med sig selv om, at dét skulle hun prøve, og hun blev også enig med sig selv om, at øl faktisk godt kan rime på præst, hun fortæller nemlig sådan her:

“For mig [Laura] var det også en identitetsting at blive frivillig på en bar, nu hvor jeg også ville være præst. Jeg havde brug for noget, som opvejede det på en eller anden måde. Som balancerede mig. Jeg har behov for at vise noget udadtil, som også viste mig. Det er ikke fordi, det hele skal være party-uartigt, men man skal heller ikke bare være helt from” griner Laura.

Sådan er Laura frivillig på Fairbar
Laura har været at finde bag bardisken på Fairbar i lidt over et år. Men egentlig havde hun planer om at søge det frivillige arbejde langt før. Men fordi Laura ikke vidste, hvor præstevejen førte hende hen, var hun lidt tilbageholdende med at søge: For når man melder sig ind som frivillig, ses det gerne, at man kan arbejde frivilligt i minimum et halvt år. Ellers er det sådan, at man har tre vagter om måneden af fem timers varighed. Men med det sagt, fortæller Laura, at man får et naturligt engagement, når man er frivillig på Fairbar. Laura fortæller, at da hun startede på Fairbar, havde hun en deltidsstilling som præst, som var på 18,5 timer om ugen, og hun havde endnu mere tid og overskud til at arbejde som frivillig – og den tid blev bl.a. brugt på Fairbar med en masse hyggelige stunder. Laura fortæller således:

“Da jeg i starten af mit præstevirke havde et deltidsarbejde, var jeg meget hernede,
 og dermed bliver man også naturligt engageret. Det engagement har jeg slet ikke mulighed for at have nu, fordi jeg har et fuldtidsjob uden for byen. I går var det to uger siden, jeg sidst har været her, og det er nærmest den længste periode, hvor jeg ikke har været her. Og det er faktisk ikke særlig lang tid, når man tænker over det. Men når man er vant til at være her hver dag, føles det som lang tid. Faktisk er mange af de frivillige her nærmest hver dag, fordi det bare er et sted, som man har lyst til at være og sidde og hygge – også når man ikke er på arbejde. Og det vidner i den grad om, at det er et rart sted at være”.

Fairbar er vores anden dagligstue
Da jeg (Bitten) spørger mere ind til, hvordan det sociale er på Fairbar, fortæller Laura, at man blandt de frivillige omtaler Fairbar som sin anden dagligstue:

“Det jo bare sådan et sted, hvor man kan tage hen og hygge sig med en bog eller snakke med nogle af de andre. Vi omtaler det alle sammen som vores anden dagligstue, for det er sådan, vi har det. Det er nemt at gå herned, og der er altid nogle at snakke med. Det er sådan et fællesskab, som åbner sig hurtigt, men faktisk også har vist sig at kunne rumme en vis sårbarhed. For folk tør godt være sårbare over for hinanden, både når man sidder over en øl og også bare i løbet af dagen. Egentlig tror jeg, at det har været utrolig sundt for mig ”at blive tvunget til” også selv at skulle spille med åbne kort. Jeg skulle ikke kun være den, som sad og tog imod som sjælesørger, som jeg er i mit præstevirke. Så min personlige udvikling har virkelig også haft godt af det”.

Udover et virkeligt godt fællesskab med de andre frivillige, fortæller Laura også, at hun faktisk har fundet kærligheden, dvs. sin kæreste Uffe, på Fairbar, som hun beskriver som “price number one”, hvilket man jo egentlig godt forstår 😉

Jeg er gået glip af noget i troen om, at frivilligt arbejde ikke var noget for mig
Da jeg (Bitten) spørger Laura om, hvorfor hun er frivillig, fortæller Laura, at hun i mange år havde svoret, at hun ikke skulle være frivillig, fordi hun ikke havde lyst til at udføre ulønnet arbejde. Men Laura er dog kommet på andre tanker og fortæller:

“Jeg kan godt mærke, at jeg er gået glip af noget ved at tænke, at jeg førhen ikke ville lave ulønnet arbejde. Det statement ændrede sig, da jeg så faktisk var frivillig på Wonderfull Days med KFUMK – For det var bare mega fedt! Ved Wonderful Days gav jeg mig virkelig hen til arbejdet. Til gengæld synes jeg godt nok også, at jeg fik meget tilbage. Og det synes jeg egentlig også, jeg gør her på Fairbar. I nogle perioder kan man godt føle, at man giver mere, end hvad man får, men som oftest får jeg som minimum det, som jeg giver – hvis ikke mere. Men hvis man skal skære helt ind til benet, så er jeg frivillig for det sociale fællesskab, og fordi der er en kæmpe passion blandt de frivillige. Der er virkelig nogle ildsjæle ind imellem”. 

Os fra Frivilligjob.dk giver Laura en giga high-five! Sikke en sej præst og sikke en god bartender.
Hvis du også kunne tænke dig at være frivillig på Fairbar, kan du læse mere på deres hjemmeside:
https://www.fairbar.dk/frivillig.html

Eller du kan følge Fairbar på både Facebook og Instagram:
Facebook: https://www.facebook.com/fairbar
Instagram: https://www.instagram.com/fairbar_aarhus/