Skip links

Ulla er grundlæggeren af Tours on Wheels: Hverdagsaktivisme er Ullas Tivoliland

På billedet ses Ulla. Billedet er taget af fotografen Ole Bramsen.

Tanja Skousbøll Hansen, som er konsulent på projektet Frivillig Fredag, har skrevet et inspirerende indlæg om Ulla, som er grundlægger af Tours on Wheels. Læs med nedenunder!

En vaskeægte hverdagsaktivist
Ulla er en dedikeret frivillig. Hun beskriver sig selv som en hverdagsaktivist. En, der ikke kan lade være med at engagere sig. Hun siger,

“Jeg skal virkelig virkelig virkelig virkelig virkelig virkelig virkelig bruge kræfter på ikke at tænke på hvor ringe tilgængeligheden er. På de udfordringer der er. Jeg tænker hele tiden på forbedringer og mulige løsninger.”

For Ulla er hverdagsaktivisme en livsstil, og hun kan ikke bare slukke for sin dedikation til at skabe forandring. Hun ønsker at give mennesker med handicap en stemme og mulighed for at handle og agere på en proaktiv måde. Hun ønsker at råbe højt om tilgængelighedsproblemer, som mennesker med handicap oplever, og inviterer politikerne til at mærke disse udfordringer på egen krop.

Den forandrende samtale
En afgørende del af Ullas aktivisme er at give andre en stemme og plads til at råbe højt om de problemer, som mennesker med handicap står over for. Hun ønsker at være talerør men samtidig inspirere og vise vejen til en konstruktiv, demokratisk og mest af alt, en forandrende samtale. Ulla udtaler,

“(…) give mennesker med handicap muligheden for at deltage i den offentlige debat.”

Hun mener, at det er vigtigt at tale sagligt og være fræk i sin tilgang – uden at pakke tingene ind. Hun har endda hacket vælgermøder for at ændre fokus og bringe opmærksomhed på manglende tilgængelighed.

Ulla bruger begrebet “hacking” for at beskrive sin tilgang til at påvirke den offentlige og politiske samtale. Hun ønsker at dreje samtalerne i en retning, der fokuserer på tilgængelighed og de problemer, som mennesker med handicap møder i sin hverdag. Hun bruger et eksempel med en samtale med Mette Frederiksen for at illustrere, hvordan hun hackede samtalen og fik den til at handle om manglende tilgængelighed i stedet for det oprindelige emne. Ulla fortæller sådan her om mødet med Mette Frederiksen i Aarhus:

“Mette Frederiksen var i Aarhus, da der skulle stemmes om Forsvarsforbeholdet, det var nu vi ligesom havde chancen. Under forsvarsforbeholdet havde vi ingen ture, for det gav ingen mening at snakke om tilgængelighed under dette valg. Men derfor kunne jeg jo godt hacke samtalen og lade hende vide en ting eller to om den manglende tilgængelighed.”

Ulla er grundlæggeren af Tours on Wheels, en NGO, der arbejder for at forbedre tilgængeligheden i samfundet. Tours on Wheels ønsker at skabe mere bevidsthed om kørestole og deres brugere i byrummet. De arbejder med at gøre borgere, politikere og embedsmænd mere oplyste omkring de udfordringer, der er i at bevæge sig i byens rum som kørestolsbruger gennem den kropslige erfaring ved at køre en tur gennem byen i en kørestol. Ulla ønsker at udvide Tours on Wheels til andre byer som København, Odense og Aalborg og forventer at de frivillige i de nye byer er klar når lokalpolitikerne starter deres valgkampagner.

Der er stadig meget arbejde at gøre
Ulla har været aktivist hele sit liv og har været involveret i forskellige organisationer og projekter rettet mod at forbedre livet for mennesker med handicap. Hun mener, at der stadig er meget arbejde at gøre, og at mange mennesker stadig ikke forstår, at mennesker med handicap har ret til et godt liv og fuld deltagelse i samfundet. Hun ønsker at ændre opfattelsen og skabe forandring.

Ulla tror også, at manglende anerkendelse og en opfattelse af handicappede som værende mindre attraktive emner bidrager til manglende fokus på tilgængelighed. Hun ønsker at ændre denne opfattelse og skabe opmærksomhed omkring de udfordringer, som mennesker med handicap står over for.

Ullas Tivoliland
Ulla har dedikeret sit liv til aktivisme, og når valgkampene er på sit højeste, så er Ulla også i sit es. Ulla fortæller, at når hun folder sig ud, så er det som en fisk i havet og en fra Aarhus Byråd kalder det Ulla i Tivoliland. Hendes mål er at ændre opfattelsen af handicappede og skabe en positiv og inkluderende forandring i samfundet. Hun fortæller,

“Der er bare stadig meget der skal arbejdes på, mange der ikke forstår at man har ret til et godt liv som handicappet og fuld deltagelse i samfundet.”

Ønsker du også at blive en del af Tours on Wheels, kan du se her hvordan: https://frivilligjob.dk/jobs?key=&sprog=&organisation[]=118995&period-start=&period-end=

Du kan også læse mere om organisationen her: https://tours-on-wheels.webnode.dk/