Skip links

Rune er bidt af esport

Esport involverer børn og unge på tværs af interesser og kompetencer

Rune er bidt af esport – både som udøver, instruktør og udvikler. Han har endda stiftet en esport-foreningen, som tilbyder frivillig esport træning – med en vision om ‘at støtte op om børn og unges evner til at mestre deres tilværelse i et demokratisk samfund, via et engageret fællesskabsorienteret esportsmiljø’.

“Esport kan altså noget! Med esport kan vi involvere børn og unge i et forpligtende fællesskab, hvor kompetencer som trivsel, god online-kultur, selvstændighed og positiv selvopfattelse er i centrum”, fortæller Rune, der er uddannet folkeskolelærer og altid selv har spillet på PC og PlayStation.

Rune forklarer: “I mit første lærerjob arbejdede jeg med flygtningebørn i en modtagelsesklasse. Ingen af dem kunne tale dansk, men alle kunne samles om at spille Minecraft” (En videospilserie, hvor du bygger, udvinder og kæmper mod mobs. red.).

Rune ønskede at udvide rammerne for at inddrage pc- og PlayStation spil i undervisningen blandt andet på den skole, han siden fik ansættelse på: “Der var forskellige syn og holdninger hos de øvrige lærere i forhold til alternativer til gængse undervisningsmetoder. Jeg fik heldigvis lov til at udvikle på området, og faktisk oplevede vi, at en gruppe drenge, der var svære at involvere i almindelig undervisning, blev mere mødestabile, mere aktiverede og rent faktisk gladere, fordi spil var en del af undervisningen”. Rune fortæller, at spil i undervisningen ikke er ren leg, for både fagene engelsk (stort set alle spil er på engelsk) og matematik (økonomi i computerspillet Counter-Strike: Global Offensive) kan med fordel involveres i spilleuniverset.

Kandidat og E-sportuddannelsesinstruktør

Runes interesse for esport er ikke blevet mindre – tværtimod – efter en kandidat i uddannelsesvidenskab, der fokuserer på udvikling og ledelse af mennesker i organisationer i bagagen.

“Jeg havde på ingen måde forventet, at gaming og esport skulle blive min vej. Jeg har fået mulighed for at præge udviklingen på området, og det brænder jeg for. Blandt andet kører vi i foreningen et fælles pilotprojekt delvist finansieret af DGI og Københavns Kommune: ‘10.000 flere unge i foreningerne’. Vi kombinerer esport med grundlæggende motorisk konditions- og styrketræning i en privat sportsklub (Arte Suave, i deres Performance Gym) i samspil med deres autoriserede fysiolog og personlige fysiske træner. Dette gøres for at udvikle på metodikken for esportens pædagogisk-didaktiske muligheder og begrænsninger. Samt at fange medlemmer til klubben, som den normalt ikke får fat i”.

“Vi ønsker at vise drengene, at fysisk aktivitet har indflydelse på deres performance ved tastaturet. At fortælle, at det giver mening med kombinationen af at komme i bedre , at spise sundere, og at bruge hoved og krop til at få succes med esport”, forklarer Rune og tilføjer:

“Vores ønske er at trække esport i retning af bred anerkendelse i samfundet og gøre esport til en facilitator for konstruktive sociale arenaer. Faktisk oplever vi som samfund, at forskellige virksomheder er begyndt at rekruttere nye medarbejdere direkte blandt esportsudøvere, fordi de besidder nogle specielle kompetencer, som arbejdsmarkedet efterspørger”

“Vi er også med i projektet “Digital respekt”, hvor det er et mål at engagere piger i Danmark, der gamer, men ofte gør det i skjul af forskellige årsager. At få dem foreningsaktive og opbygge et stærkt gamingnetværk, og få dem til at lykkedes ved at give dem håb og tryghed i esport universet,” slutter Rune.